Europarlamentari cer premierului blocarea proiectului minier

Un grup de sase europarlamentari cer premierului sa blocheze proiectul minier Rosia Montana, prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti.

Un grup de sase europarlamentari din Romania, Spania si Germania ii cer premierului Mihai-Razvan Ungureanu sa blocheze „de urgenta” proiectul minier Rosia Montana, „prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti”.

„Domnule Prim-ministru, va solicitam blocarea de urgenta a proiectului minier cu cianuri, prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti, departe de influentele banilor companiilor direct interesate de inceperea acestui proiect”, se arata in scrisoarea deschisa adresata premierului Ungureanu.

Scrisoarea este semnata de Marita Ulvskog (socialistii suedezi) Daciana Sarbu si Victor Bostinaru (PSD), Ines Ayala Sender (socialistii spanioli) Gerald Hafner (Verzi, Germania) si Renate Weber (PNL), membri ai Parlamentului European.

Semnatarii scrisorii afirma ca „problemele proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sunt multiple” si „tin de protectia mediului, de nevoia folosirii resurselor in scop national, precum si de coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private”.

Cei sase europarlamentari spun ca au apelat aceasta formula deoarece „la toate demersurile de pana acum, fie ca ele apartineau Academiei Romane, Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai sau unor remarcabili oameni de stiinta, guvernul anterior s-a aratat orb si surd”.

In opinia semnatarilor, este necesara „constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent si obiectiv care sa analizeze proiectul in toata complexitatea sa” si care trebuie sa tina cont de „opiniile oamenilor de stiinta romani care si-au exprimat legitime si repetate ingrijorari”.

„De asemenea, acest grup trebuie sa aiba in vedere proiectele de exploatare miniera similare din Europa, cu scopul indeplinirii unor conditii esentiale in ceea ce priveste utilizarea celei mai bune solutii tehnice, a beneficiilor statului roman dar si a solutiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu”, se mai arata in aceasta scrisoare.

Sursa: www.hotnews.ro
2012-02-16