Hegymászás és sziklamászás

Az elso Szögeket amelyeket a Tordai Hasadekba vertek be 1949-ben volt .Kovács Ferenc es Andrei Moldovan altal , hogy elérjenek a Sansil barlangba,ahonnan. Csak 1961-ben Rozsnyai Miklós es Gyöngyösi Károly fejeztek be az utvonalat egesz a Sansil sarokig, és 1984-ben Dan Moldovan es Moravek László az érdekesnek talált “alagút opciót” befejező tevékenység kezdődött 35 évvel ezelőtti látogatása és a kutatása nehany felfuggesztett barlangot a Hasadekbol.

A Tordai Hasadek fogadó több mint 350 mászó útvonalakat és hegymászó helyeket, az utvonalak lehetnek konnyuek de eljuthat , hogy nagyon nehez utvonal legyen. A Magyar barlang terulete az egyik legnehezebb utvonal (az orszagbol).

Ahhoz, hogy lásd részletesen a hegymászás területeket a Tordai Hasadekban , a hegymászás és sziklamászás a Tordai Hasadekba lepjenek be az Adi Munteanu oldaljara.

A Tordai Hasadekban evenkent sorozatos versenyek es emleku mint az Andrei Moldovean emlekmu (aprilis),az ATA kupa (majus) ,a Misi Szalman emlekmu (szeptember),a Hans Gora emlekmu (November vegefele) – a hegymászó szezont záró es a hegymászás legrégebbi emlékműve az ország, amely verseny keretében hozza, de különösen megfelel a lelekben az oszegyult tucatnyi hegymászók a szomszédos városok és az ország többi részébol.

Szükséges felszerelés:

Egy egyszerű zsinor 50 m elegendő a legtöbb útvonalnak.A hosszu utak okozhatnak,a kigyozo vonal miatt, vontató kötél problémák, de használhatjuk kétszemélyes kötelek vagy hurkokat, hogy hosszabb legyen.
A szogek és a kalapács szalitasa vagy a mobil biztosítást kötelező minden csapatnál, de előfordulhatnak olyan esetek, a Szögek hianya vagy az utvonal elhibazasa.

A legkevesebb kezdo de a felszerelesben es az utvonalakban is ertoknek jo lene ha fel venne a kapcsolatot a Mentes csapatal mert mindig jelen van a településen április 1 – november 30.

Az (AID) jelölt Útvonalak nem rendelkeznek, vagy nagyon kevés rögzített biztosítási helyezett van.

Az utvonalak allapota :

A régi útvonalak vannak felszerelve szinte kizárólag cask Szögekkel. Hegymászás útvonalak vannak szerelve mechanikus horgonyokkal, de sok a legrégebbi, akiknek nincs korrózió elleni védelem, lehet előrehaladott állapotban a fizikai és kémiai degradáció.

Hegymászás időtartama:

Időszak kezdődik hegymászás kora tavasztól késő őszig, az optimális tartományban van szeptembertől októberig, de hegymászás lehetséges és télen, napos időben, a falak és a fala meleg, pányvának fal, fal Polygon Air és magyar.

Hegymászás Klubok működik a területen:

Torda – ATA (Association of alpesi Turdeana) és az Association Pajura

Cluj – CAR (Club Alpin Roman) és CAR Egyetemen.

Anyaga könyvéből származik “hegymászás és sport hegymászó-hasadék” írta Dan Nicolae Anghel és Budeanca