A Hasadek bemutatasa

Helyzet az Erdélyi-középhegység keleti részén …

Helyzete a kelet Erdélyi-hegység által határolt Torocki Ampoiulu völgy délre, ahol elválasztja az Érchegységben, dombok északra Kolozsvár, Erdély-fennsík és a Big Mountain hegység Gyalutol-nyugatra

Az északi végen ezeknek a hegyek és látszólag “tört rájuk” az Aranyos-völgyen keresztül, Tordai Hasadek alakul mészkő hegygerinc kiterjesztése eredetileg, Rameti-Bedeleu-Ciumerna amely kiterjeszti az észak-kelet felé a gerincen kialakulo erdélyi-fennsikon a Petresi Csucsat

Ez utóbbi sziklás, hossza mintegy 15 km, átszúrta a ket folyó a Hezsdat es a Rak folyok és két párhuzamos kulcsfontosságú ágazatban, Torda Hasadek és a Torda Turi Hasadek.

Torocki hegységben a 22 hasadekok kozul ezek az egyik leg ismertebek egyik jól reprezentálja a hegyekben Románia exocarstic elemét észlelheti.
Bár a szomszédok van Turi Hasadek több vízszintes fejlesztés (1850 m),a Tordai Hasadek, hossza mindössze 1270 m, szükség van a morfológiai és a fejlődő turisztikai és amplitúdóval függőleges falak kulcsa legnagyobb függőleges falai az Erdélyi-középhegység. Földtani szerkezet vezethető, hogy a mélysége mintegy 250 m 2 között hatalmas, hogy magába zárja, Peak kolostor (793 m) és a Hill Sanda (759m).

Felfelé a völgyben a Tordai Hasadek kabanjahoz

Hegymászás a Tordai-szoros völgyben a Tordai Hasadek kaban elhelyezkedese a két fél egyformán kibontakozik. Bal oldalon fent a kabin megjelenítik a függőlegesek és fokozatosan lejtő a Meleg fal Emil Pop (név hegymászók, dél-keleti orientáció, amely lehetővé teszi, hogy felmásszon a hideg évszak) és csörgőkkel fal túlnyúló növényzettel borított lejtők.

Széles ut az a kulcsfontosságú ágazat a csomó erdő, és a magunk módján, hogy néhány száz méterre a kabantol talalhato egy régi vízimalom, a falak közelében megkövült köszörűkővel talalhatok. Közel a malomhoz atkelunk a hídon ,es kovetjuk az utat amelyik a fak arnyekaval va beboritva.

A falakat hirtelen megszakítja a Bors Mihály torony , akinek a gerinc szinte leereszkedik a völgybe, és teszi az átmenetet egy labirintusban, a falak különböző égtájak által megszakított füves brán, nagyrészt ismeretlen hegymászók, kivéve Alghinelor fali lemezzel.

A második híd átkelése a szorosba, és az ösvény vezet el bennünket a Sárga torony (ezt nevezték el a jellegzetes felso színe miatt), amely az átmenet a nagy fal a bal oldalon, az első fal, amely több mint 100 méter a felső Rejtett-torony Sárga és függőlegesek távoli falak mentén az utat egy nagy füves falon található membrán pántot, és a bal szélet gerinc választja el egymástól a rövid él és a Giant fal, es ezek alakitjak ki a kecske falote es a Nyaradi Eresmust.

Ez a lánc a falak csak a preambula az Óriás Falnak

Ez a lánc falak csak a preambuluma az Óriás falnak , egy hatalmas sziklás páncélban vezet, magassága 200 m, kezdve a Hezsdatol és jelzi a tetején egymást követő torony (Tower Mártírok, Tower Virgin). Folytatva a felső felevel az Óriás falnak a Galambok fal van elválasztva a völgytol,a füves lejtőktol és a kis falaktol.

Az ő bal oldalán emelkedik az impozáns szikla alakzatok a kulcsok szimbóluma az emlékmű: a Portal Grotei lui Hili és a keskeny Eles toronynak, impozáns falak függőleges és súlyossága a falaknak .
Az út egyre szűkebb ösvényt szurdokol, ez kúszik a völgyben, egyes részei elrendezett pont a sziklaba. A job felen , mint a vízsugarat, látjuk a, sokszög falat “és a Elvalaszto torony csucsat ,ez mellet a Zurusului Long törmelék talalhato.
Szintén ezen a ponton, a jobb oldalon, találunk egyetlen állandó vízfolyások, , a csapadék víz halmozódik fel, Zurusi varos tormaleke alatt.

Ebből a szempontból a bal oldal elveszíti a függőlegesen jellemzi a kis méret, majd hosszanti falat alkotó egyre több jó gyakorlat hegymászó területeken, mint például: a Aerian fal , a Kis varos terület, hegyi kőris és Gábor Feri területeken. Szintén a lényeg egy érdekes turisztikai vonzereje miatt bemenet a két barlang előtt helyezkedik el a két fél, Kis varos es Nagy varos, akinek bejegyzéseket dúsított védekező fal épült, a középkorban a lakosság es a terület a szálláshelyek nagy nyomorúság idején

Ellentétben a bal oldalival

Ellentétben a bal oldalival,amely bemutatja a lánc falak neha elvalsztasat egymástól a bránon néha növényzettel borított, a lejtő jellemzi a jelenléte különböző meszes lemezet. Mivel a későbbi Sas fala, amely megtalálható alapul a leghosszabb lyukat a Tordai Hasadekbol , a Magyar barlang, amely uraja a a felso lejtot,az alsó lejtőket borítja erdő, tankok és törmelék kúpok.

Telepítés függőlegesek ezután megszakítja a sziklás területeket növényzettel borított a következő pillanatban, hogy átszakította a falat es egy lekerekített sarok amely szarnyaja a Suurimelor titokzatos falat. A ket fal kinovese majdnem osszerintkezik es csak a Puscariu csucs valasztja el oket.
Avíz lefut az amfiteátrum között zárva ezek a falak és a fal Suurime megalakulásához vezetett a csúszda az úgynevezett “malom” között sarok hegyét Puscariu csucs, alsó részén található a kúp törmelék átkerült a felső lejtőn.

A sorozat folytatódik: a jobb oldali fal fölött a Sansil sarokba , jellemző nagyon keskeny es hosszú, gerincen, majd bizonyos távolságra var sarokban a barlang Nagy var amely bevegzi a falokat, a lejtőköt erdő borítja.

A Tordai Hasadek karszt topográfia a jelen, a exocarst formák, mint például a Kolostor Csúcs helyén a “La Bliduri” vagy a nagy dolina közelében a Szindi Kereszt, a falak novekedese stb., És összesen 32 barlang és sok más kisebb barlangok. Mivel kis mennyiségű szivárgó víz van ,a barlangokban kevesebb a speciális alakulatok a cseppkövek és sztalagmitok, többnyire száraz, ez a tulajdonság hozzájuk előnyben az emberi őstörténet megszállás óta. Végzett ásatások különböző pontjain mutatta nyomait habitation évekből származó korai neolitikum, Eneolithic Végül, román bronz ,vaskori és középkori korszakot mutatja.

Vett anyagok a könyvből: “Hegymászás és az alpinizmus a Tordai Hasadekon”,ezt írta le Dan Anghel es Nicolae Budeanca.