Investitii majore in Cheile Turzii

Reabilitare si modernizare in Cheilor Turzii

Consiliul Judetean (CJ) Cluj va demara in vara lui 2011 un proiect de reabilitare si modernizare a Cheilor Turzii. Sunt vizate partea de acces si zonele de vizitatori ? poteci, indicatoare, marcaje. De asemenea, va fi elaborat si un studiu de specialitate in vederea cartografierii speciilor de plante, urmand a fi implementat si un sistem de monitorizare si supraveghere GIS (Geographic Information System).

Unul dintre proiectele importante programate pentru anul viitor de administratia judeteana implica investitii in reabilitarea Cheilor Turzii. ?Ne-am propus sa relansam acest obiectiv turistic, dat fiind faptul ca vorbim de una dintre cele mai importante rezervatii naturale nu doar din judetul Cluj, ci si din tara. Vom aloca resurse financiare semnificative din bugetul nostru, de asemenea, vom incerca sa atragem fonduri europene. Vom angaja un studiu de fezabilitate, proiectul tehnic si tot ce mai este nevoie, astfel incat din vara anului viitor sa inceapa lucrarile.

Scopul nostru este sa reintroducem Cheile Turzii in circuitul turistic, asa cum s-a intamplat si cu Salina Turda?, a precizat presedintele administratiei judetene, Alin Tise. Liderul CJ a apreciat ca se impun investitii in absolut tot ceea ce inseamna zona Cheile Turzii. ?Nu s-au facut de mult investitii majore in Cheile Turzii. Este nevoie de noi marcaje, de indicatoare, de alei, trebuie reamenajate punctele de acces, drumurile si tot ceea ce inseamna zone de vizitatori?, a spus Tise.

Anul trecut, administratia judeteana a contribuit cu 27.000 de lei la o serie de amenajari si imbunatatiri in Cheile Turzii. Custodele acestei rezervatii naturale, Kiss Szabolcs, spune ca in fiecare an administratia judeteana aloca finantari in functie de necesitati, insa de foarte multi ani nu s-au facut investitii amjore, care sa duca la imbunatatirea serviciilor oferite turistilor.

?Pe langa investitiile necesare in partea de infrastructura, pe care ar urma sa le acopere CJ, se pot accesa fonduri prin Programul Operational Sectorial ? Mediu pentru segmentul biodiversitate. in acest sens ar putea fi elaborat un studiu de specialitate, in vederea cartografierii speciilor din Cheile Turzii. Astfel, vom avea o harta cu care, prin GIS, sistem informational computerizat ce foloseste reprezentarea si analiza digitala a elementelor geografice ce sunt prezente la suprafata terestra si a evenimentelor ce au loc pe acestea ? n. red.), vom putea supraveghea si monitoriza biodiversitatea rezervatiei?, a precizat custodele Kiss Szabolcs.

El a adaugat ca fonduri europene pot fi accesate si pentru un program de dezvoltare a turismului, pentru constientizarea turistilor, dar si pentru amenajarea unor semne de orientare. Numai pentru cartografierea speciilor din Cheile Turzii, Kiss estimeaza ca ar fi nevoie de circa 250.000 de euro. ?in ce priveste partea de infrastructura, cred ca cel mai important ar fi sa se reabiliteze drumul din comuna Mihai Viteazul care face legatura cu Rezervatia. Aici nu as putea sa estimez costurile, dar, cu siguranta, o va face Consiliul Judetean?, a spus Kiss.

Material preluat de pe site-ul www.ziaruldemediu.ro

2011-03-11