1. Comuna Mihai Viteazu
– Biserica catolica – are o vechime de peste 150 ani
– Biserica unitariana ( sec XVIII )
– Palatul Wolf, in prezent Caminul Cultural din satul Mihai Viteazu
– Mormantul lui Mihai Viteazu – aici a fost ingropat trupul lui Mihai Viteazul, capul a fost dus la Manastirea Dealu de langa Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti
– Biserica Catolica si Ortodoxa din satele Cornesti si Cheia
2. Manastirea Rimetea
La 7 km nord de manastire trece soseaua Turda-Campeni. Ea se afla la 27 km nord de orasul Aiud si la 20 km sud-est de orasul Turda, accesul fiind usor pe cele doua sosele asfaltate.
3. Localitatea RIMETEA
– Fortificatie & Latčne, cultura geto – dacica
4. Comuna Petrestii de Jos
– Noua Manastire a Petridului, cu hramul „Schimbarea la Fata” (înfiintata în 1998-2000). Manastire de calugari ortodocsi.
– Biserica Unitariana, din 1570.
– Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” (1842-1846) din satul Livada.
5. Petrestii de Sus
– Asezarea fortificata preistorica din punctul “La Biserica”.
– Situl arheologic din punctul “La Padure” (epoca bronzului).
– Situl arheologic din punctul “Terasa de langa scoala si casa parohiala”.
– Asezarea romana (sec. II-III d.C.) din punctele “Cernei”, Caramida” si “Pietrosul”.
6. Salina Turda
Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se impleteasca armonios aici.
Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai indepartate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice.
7. Cetatea Coltesti
A fost ridicata cu premeditare pe varful abrupt al unei klippe calcaroase, in urma invaziei tatare (mongole) din anul 1241, cand au fost produse pagube insemnate localitatilor Rimetea si Coltesti. Pe turnul nordic, inalt de aproximativ 20 m, se pastreaza o inscriptie care mentioneaza ca familia Thoroczkay a construit castelul in secolul XIII.
8. Satul Cheia
– Biserica de lemn din Cheia
– Lacul format pe gips (tip de lac extrem de rar in Romania).
9. Comuna Moldovenesti
– Castelul Jósika, inscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).
– Cetatea din comuna Moldovenesti, judetul Cluj (cunoscuta si sub numele – impropriu – de „Cetatea Turzii”) este una din cele mai vechi amenajari fortificate din Transilvania medievala (sec. XI-XIII). Cetatea a fost construita pe locul unui vechi castru roman de aparare a drumului de transport al aurului exploatat in Muntii Apuseni.
10. Localitatea Buru
– Biserica de lemn. Din datele care s-au mai gasit, este specificat anul 1482, ca an in care parohia exista, avand biserica zidita, ceea ce inseamna ca atat satul cat si parohia ortodoxa sunt mult mai vechi. Actuala biserica din lemn dateaza din anul 1860.