1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane

Reprezinta un prilej de a sublinia importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana si de a readuce in discutie riscurile la care este supus patrimoniul de catre proiectul minier propus in zona de compania canadiana.

Cu ocazia implinirii a 1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti si Re.Generation va invita pe 6 februarie 2012 la „Ziua Rosiei Montane”, eveniment dedicat patrimoniului natural si cultural exceptional de la Rosia Montana. Evenimentul este gazduit de Clubul Taranului Roman.
de Alburnus Maior

?Ziua Rosiei Montane? reprezinta un prilej de a sublinia importanta conservarii si punerii in valoare a patrimoniului natural si cultural de la Rosia Montana si de a readuce in discutie riscurile la care este supus patrimoniul de catre proiectul minier propus in zona de compania Rosia Montana Gold Corporation.

La a doua editie a evenimentului, propunem publicului o selectie de filme documentare atat despre Rosia Montana, cat si despre situatiile altor comunitati din lumea intreaga in care au loc proiecte de minerit. Evenimentul va fi continuat cu o sesiune de dezbateri pe aceasta tema si de o expozitie de fotografie reflectand istoria afiselor campaniei Salvati Rosia Montana, programul urmand a se incheia cu un concert. Dintre filmele care vor fi proiectate, mentionam All that Glitters/Tot ceea ce straluceste (r. Tomas Kudrna, 2010) si Alethea ? Amintiri din viitorul Rosiei Montane (r. Petra Holzer si Ethem Ozguven/2007).

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat pe tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc radacini adanci ale istoriei noastre, precum zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. ?Ziua Rosiei Montane? se va desfasura pe 6 februarie, la Clubul Taranului Roman, str. Monetariei, nr. 3, Bucuresti. Intrarea este libera.

Felicitari initiatorilor!

Material preluat de pe www.totb.ro
2012-01-12