Mountaineering and Climbing in Cheile Turzii nature reserve
Primele pitoane au fost batute in Cheile Turzii in anul 1949 de catre Andrei Moldovan si Kovacs Francisc pentru a ajunge in Grota Sansil de unde au coborat. Abia in anul 1961 Gyongyosi Miklos cu Rozsnyai Karoly au finalizat traseul pana in Creasta Coltului Sansil, iar in 1984 Moravek Laszlo impreuna cu Dan Moldovan au descoperit interesanta "varianta cu tunel" finalizand actiunea inceputa cu 35 de ani in urma de vizitare si cercetare a unor pesteri suspendate din chei.
Cheile Turzii adapostesc peste 350 de trasee de alpinism si escalada, de la trasee de initiere pana la trasee de dificultate mare, zona Pestera Ungureasca este unul dintre cele mai dificile trasee (din tara) de zona surplombata.
Pentru a vedea in detaliu zonele de catare in Cheile Turzii, alpinism si escalada in Cheile Turzii intrati pe pagina d-lui Adi Munteanu
In Cheile Turzii au loc anual o serie de competitii si memoriale precum Memorialul Andrei Moldovan (aprilie), Cupa ATA (mai), Memorial Misi Szalma (septembrie), Memorial Hans Gora (sfarsitul lui noiembrie) - inchiderea sezonului de catarat si cel mai vechi memorial de alpinism din tara, care aduna atat in cadru competitional, dar si mai ales in spiritul reuniunilor de alpinism zeci de cataratori din orasele invecinate si din restul tarii.
Echipament necesar:
O coarda simpla de 50 m este suficienta pentru majoritatea traseelor. Traseele lungi pot cauza, din cauza liniei lor sinuoase, probleme cu tractiunea corzii, dar se poate utiliza coarda dubla sau bucle de asigurare mai lungi.
Transportul pitoanelor si a ciocanului sau a asigurarilor mobile este optional pentru fiecare echipa, dar pot exista cazuri de pitoane lipsa sau de gresire a liniei traseului.
Pentru cei mai putin initiati dar si pentru cunoscatori in ale echipamentului si traseelor este bine sa luati legatura cu formatia Salvamont care este permanent prezenta in zona din data de 1 aprilie - 30 noiembrie.
Traseele notate cu "AID" nu sunt echipate sau au foarte putine asigurari fixe amplasate.
Route status:
The old routes are equipped almost exclusively with pythons. Climbing trails are equipped with mechanical anchors, but many of the older ones, which do not have corrosion protection, may be in an advanced state of physico-chemical degradation.
Climbing period:
The climbing period starts from early spring to late autumn, the optimum is between September and October , but climbing is also possible in the winter months, on sunny days, at walls such as the Warm Wall, the Nail Wall, the Wall Aerial and the Hungarian Polygon.
Mountaineering clubs operating in the area:
Turda - ATA (Turdeana Association of Climbers) and Pajura Association
Cluj - CAR (Roman Alpine Club) and University CAR.
Material taken from the book "Mountaineering and sport climbing in Turzii Gorges",
written by Dan Anghel and Nicolae Budeanca