Info util
Informatii utile in rezervatia naturala Cheile Turzii
Ce trebuie sa cunoasteti sau sa faceti cand vizitati Cheile Turzii, unde puteti servi masa sau cum trebuie sa fiti imbracati pentru a savura din plin vizita in defileu fara sa aveti parte de incidente.
ATENTIE !
Pentru vizitarea defileului Cheilor Turzii este nevoie sa fiti echipati cu incaltaminte cu talpa profilata ( nu neteda) pentru a preveni alunecarea si sa aveti la indemana: bluza / haina pentru vreme mai rea, recipient cu apa de baut, rucsac (nu geanta) pentru diferite articole care sa va lase mainile libere. Exista zone inguste ale potecii care trec peste stanca si unde este amplasata o coarda metalica pentru sustinere unde trebuie multa ATENTIE.
Traseul defileului se incadreaza la un grad de dificultate mica spre medie.
Unde este Salvamontul?
Locatia punctului salvamont Cheile Turzii este in zona parcarii amenajate cu trecere peste pod valea Hasdatelor si este semnalizat printr-un panou "SALVAMONT" apelabil la nr. 112 (numar unic de alarmare); O-SALVAMONT 0725826668 (dispecerat Cluj), 0746-057.687 (Salvamont Cluj)
Cat costa sa vizitez defileul Cheile Turzii?
In sezon( mai-septembrie) tarifele practicate pentru vizitarea rezervatiei naturale Cheile Turzii sunt urmatoarele:
- copii (sub 14 ani) 4 RON
- adulti 6 RON
In extrasezon nu se taxeaza vizitarea defileului. Punctul in care se face plata este situat pe poteca, dupa primul pod din defileu adica la 200-300 m de la cabana.
Unde pot manca ?
In perioada primavara-vara -toamna exista cateva unitati de alimentatie publica astfel
- pe platoul de sus (zona Straja), inainte de coborarea in Chei pe drumul asfaltat exista cateva puncte alimentare care comercializeaza bauturi, alimente ambalate, Kurtos Kalacs, uneori porumb fiert
- pe platoul de jos (zona de campare) la capatul drumului asfaltat exista terase de lemn acoperite unde se poate servi masa, aici se pot servi mici, carne la gratar, cartofi prajiti, tocanite, sucuri, bauturi alcoolice si inghetata
- terasa Cabana Cheile Turzii care se afla in imediata apropiere a cabanei unde se pot servi bauturi, inghetata, se prepara ciorbe, mici / carne la gratar / cartofi prajiti, alte garnituri. Tot aici exista si este deschis un chiosc de unde se pot cumpara inghetata, snacks-uri, ciocolata, napolitane, sucuri, apa, altele,..
Unde gasesc apa ?
Exista un izvor de apa potabila la 200 m de la inceputul drumului forestier dinspre cabana Cheile Turzii. A doua sursa de apa este la nivelul potecii din interiorul cheilor numit Sipotul Cheilor situat in partea lor mediana. Acesta are un debit variabil, foarte scazut in perioadele secetoase, iar apa este dificil de colectat datorita scurgerii ei pe suprafata stancii.
Apa potabila gasiti deasemenea la terasa Cabana Cheile Turzii si la terasa aflata pe platou, zona de campare - vedeti galeria foto de mai jos.
Unde pot poposi ?
Langa cabana Cheile Turzii si terasa aferenta exista un loc amenajat cu mese si scaune din beton, unde va puteti odihni si servi masa la umbra precum si un topogan pentru copii, terasele mentionate mai sus, zona de campare, alte locuri superbe aflate langa paraul Hajdate.
Unde pot campa ?
Pe platoul de jos de la capatul drumului asfaltat ce coboara in Chei, se pot instala corturi sau rulote.
Unde pot lasa masina
Exista parcare sus pe platou, inainte de coborarea pe drumul asfaltat, momentan fara plata.
Parcare cu plata, jos dupa ce ati coborat pe drumul asfaltat, in imediata apropiere a intrarii pe defileul cheilor.
Taxa parcare pentru 24h:
- autoturisme - 10 lei / 24 h
- rulote - 30 lei
- microbus - 30 lei
- autocar - 70 lei
Cum e vremea ?
Temperatura in zona Cheilor Turzii si mai ales in defileu este cu 2-6 grade mai mica decat in Turda. In general pe ambele platouri de sus si de jos circula curenti de aer cu o viteza mai mica sau mai mare in functie de vreme. In interiorul defileului atmosfera este umeda si racoroasa iar in multe locuri poteca ce strabate defileul este umeda / uda datorita scurgerilor de apa din diferite izvorase de pe versanti.
Cum ma imbrac ?
Pentru vizitarea rezervatiei naturale ( prin defileu) este nevoie sa purtati imbracaminte corespunzatoare anotimpului, chiar si vara recomandam existenta unei bluze calduroase de rezerva mai ales pentru cei mai frigurosi si pentru copii - datorita umezelii si curentilor de aer. Privitor la incaltaminte este indicat sa aveti: pantofi sport cu talpa aderenta profilata, tenisi, pantofi cu talpa profilata ( nu neteda), bocanci sau ghete de munte pentru a trece in siguranta peste zonele mai periculoase - poteca stancoasa, zone umede, accesul catre pesteri.