Istoric rezervatie Cheile Turzii

S-au format in urma erodarii calcarelor din componenta Culmii Petridului de catre raul Hasdate, pe o lungime de aproximativ 2 km.

Tatonarile repetate ale paleovaii Hasdatelor in strapungerea ulmii calcaroase au dus la crearea unor forme carstice specifice ca pesteri fosile, doline, lapiezuri pe care fenomenele ulteriore le-au modelat sub forma unor platose stancoase cu dispunere paralela.

Cheile au forma unei palnii duble, putin conturata in amonte, dar care devine o caracteristica dominanta in partea mediana, cea mai inalta, unde marii pereti sunt intrerupti, pe verticala, de mari brane inierbate.

Cheile Turzii au fost datate de istorici inca de pe vremea dominatiei romane.

In punctul "Piatra Taiata", la 1,5 km de intrarea in Cheile Turzii, se afla in perioada romana principala cariera a orasului si a castrului roman Potaissa.

In secolul XIX, cand urmele exploatarilor romane mai erau vizibile, s-au facut observatii detaliate privind tehnicile de desprindere a blocurilor de calcar si de avansare in masiv.

123058395_3442510605798170_2618539023463900284_n

Din cariera a fost transportata la biserica din satul invecinat Cheia o coloana inalta de 1,5 m si cu diametrul de 0,34 m. in cariera si in imprejurimile sale s-au descoperit tigle, chei, opaite, fragmente ceramice si mai multe monede (o tetradrahma, un denar din timpul imparatului roman Domitian, un denar din vremea lui Macrinus si alte doua monede). Descoperirile indica existenta unei asezari in preajma carierei de calcar.

Pestera Calastur (751m), Pestera Liliecilor, Pestera Cuptorului etc.

Majoritatea pesterilor aflate in Chei, sunt uscate si prezinta interes arheologic datorita descoperirii unor unelte datand din epoca de piatra si din epoca bronzului. Incepand cu perioada navalirilor tatare, localnicii au folosit aceste pesteri ca loc de refugiu. In zona turistica a Cheilor Turzii se afla si cabana Cheile Turzii, amplasata la o altitudine de 1385 m.

Pestera "Cetateaua Mare" (Pestera lui Balicaa) se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. Aici s-a adapostit o perioada haiducul Nichita Balica [3] din Petrestii de Jos, care a participat la revolta antiaustriaca a Curutilor.

Prin anii 30 ai secolului XX, sus pe stanca, pe partea stanga a Cheilor (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate) era asezata o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasata in perioada interbelica, in cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atat oameni din partea locului, cat si oficialitati din Turda. Dupa razboi, crucea de lemn a fost inlocuita cu o cruce de metal (exista si azi).

In 1935 in Chei s-a deschis o cabana cu aspect medieval, in zona fiind instalate ulterior mai multe case de vacanta.

De mare importanta stiintifica si de mare atractivitate turistica, Cheile Turzii aveau sa dobandeasca, la nivel national, inca din 1938, statutul de rezervatie naturala, mai apoi fiind inclusa in listele U.N.E.S.C.O. printre cele mai de seama monumente ale naturii.