Alpinism si Escalada in rezervatia naturala Cheile Turzii

Primele pitoane au fost batute in Cheile Turzii in anul 1949 de catre Andrei Moldovan si Kovacs Francisc pentru a ajunge in Grota Sansil de unde au coborat. Abia in anul 1961 Gyongyosi Miklos cu Rozsnyai Karoly au finalizat traseul pana in Creasta Coltului Sansil, iar in 1984 Moravek Laszlo impreuna cu Dan Moldovan au descoperit interesanta "varianta cu tunel" finalizand actiunea inceputa cu 35 de ani in urma de vizitare si cercetare a unor pesteri suspendate din chei.

Cheile Turzii adapostesc peste 350 de trasee de alpinism si escalada, de la trasee de initiere pana la trasee de dificultate mare, zona Pestera Ungureasca este unul dintre cele mai dificile trasee (din tara) de zona surplombata.

Pentru a vedea in detaliu zonele de catare in Cheile Turzii, alpinism si escalada in Cheile Turzii intrati pe pagina d-lui Adi Munteanu

In Cheile Turzii au loc anual o serie de competitii si memoriale precum Memorialul Andrei Moldovan (aprilie), Cupa ATA (mai), Memorial Misi Szalma (septembrie), Memorial Hans Gora (sfarsitul lui noiembrie) - inchiderea sezonului de catarat si cel mai vechi memorial de alpinism din tara, care aduna atat in cadru competitional, dar si mai ales in spiritul reuniunilor de alpinism zeci de cataratori din orasele invecinate si din restul tarii.

Echipament necesar:

O coarda simpla de 50 m este suficienta pentru majoritatea traseelor. Traseele lungi pot cauza, din cauza liniei lor sinuoase, probleme cu tractiunea corzii, dar se poate utiliza coarda dubla sau bucle de asigurare mai lungi.

Transportul pitoanelor si a ciocanului sau a asigurarilor mobile este optional pentru fiecare echipa, dar pot exista cazuri de pitoane lipsa sau de gresire a liniei traseului.
Pentru cei mai putin initiati dar si pentru cunoscatori in ale echipamentului si traseelor este bine sa luati legatura cu formatia Salvamont care este permanent prezenta in zona din data de 1 aprilie - 30 noiembrie.

Traseele notate cu "AID" nu sunt echipate sau au foarte putine asigurari fixe amplasate.

104355667_1657152251120299_864127097756335327_n

Starea traseelor:

Traseele vechi sunt echipate aproape exclusiv cu pitoane. Traseele de escalada sunt echipate cu ancore mecanice, dar multe dintre cele mai vechi, care nu prezinta protectie anticoroziva, pot fi intr-o stare avansata de degradare fizico-chimica.

Perioada de catarare:

Perioada de catarare incepe de primavara devreme pana toamna tarziu, optimul este in intervalul septembrie - octombrie, dar catararea este posibila si in lunile de iarna, in zilele insorite, la peretii precum Peretele Cald, Peretele Pripoanelor, Peretele Aerian si Poligonul Unguresc.

Cluburi de alpinism care activeaza in zona:

Turda - ATA (Asociatia Turdeana a Alpinistilor) si Asociatia Pajura

Cluj - CAR (Club Alpin Roman) si CAR Universitar.

Material preluat din cartea "Alpinism si escalada sportiva in Cheile Turzii",
scrisa de catre Dan Anghel si Nicolae Budeanca