Obiective turistice

1. Comuna Mihai Viteazu

- Biserica reformata ( 1674 )-localitatea Mihai Viteazu - monument istoric
- Biserica catolica - are o vechime de peste 150 ani
- Biserica unitariana ( sec XVIII )
- Palatul Wolf, in prezent Caminul Cultural din satul Mihai Viteazu
- Mormantul lui Mihai Viteazu - aici a fost ingropat trupul lui Mihai Viteazul, capul a fost dus la Manastirea Dealu de langa Targoviste, fosta capitala a Tarii Romanesti
- Biserica Catolica si Ortodoxa din satele Cornesti si Cheia

mormantul-lui-Mihai-Viteazu

2. Manastirea Rimetea

Este situata in depresiunea Trascaului, depresiune intramontana tipica tarii noastre, la 100 m in stanga soselei Turda-Aiud.

La 7 km nord de manastire trece soseaua Turda-Campeni. Ea se afla la 27 km nord de orasul Aiud si la 20 km sud-est de orasul Turda, accesul fiind usor pe cele doua sosele asfaltate.

3. Localitatea RIMETEA

- Cetate & Epoca medievala - Piatra Secuiului
- Fortificatie & Latone, cultura geto - dacica

Manastirea-Rimetea

4. Comuna Petrestii de Jos

- Vechea Manastire a Petridului.
- Noua Manastire a Petridului, cu hramul "Schimbarea la Fata" (înfiintata în 1998-2000). Manastire de calugari ortodocsi.
- Biserica Unitariana, din 1570.
- Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" (1842-1846) din satul Livada.

Comuna-Petrestii-de-Jos

5. Petrestii de Sus

- Tumulii preistorici din punctul "Dealul Bisericii".
- Asezarea fortificata preistorica din punctul "La Biserica".
- Situl arheologic din punctul "La Padure" (epoca bronzului).
- Situl arheologic din punctul "Terasa de langa scoala si casa parohiala".
- Asezarea romana (sec. II-III d.C.) din punctele "Cernei", "Caramida" si "Pietrosul".

Manastirea-Petrestii-de-Sus

6. Salina Turda

Salina Turda constituie astazi un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare.

Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se impleteasca armonios aici.

Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai indepartate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice.

Salina-TURDA-cu-lac-subteran

7. Cetatea Coltesti

Cetatea Coltesti este situata la vest de satul Coltesti si la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea, judetul Alba, a fost construita in jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Coltesti, ca cetate locuibila si cetate de refugiu.A fost ridicata cu premeditare pe varful abrupt al unei klippe calcaroase, in urma invaziei tatare (mongole) din anul 1241, cand au fost produse pagube insemnate localitatilor Rimetea si Coltesti. Pe turnul nordic, inalt de aproximativ 20 m, se pastreaza o inscriptie care mentioneaza ca familia Thoroczkay a construit castelul in secolul XIII.

Cetatea-Coltesti-din-Muntii-Trascau

8. Satul Cheia

- Biserica Unitariana, din secolul al XVIII-lea (1783), renovata in anul 1931. Biserica este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).
- Biserica de lemn din Cheia
- Lacul format pe gips (tip de lac extrem de rar in Romania).

1_Satul-Cheia

9. Comuna Moldovenesti

- Biserica Unitariana din Moldovenesti a fost construita in jurul anului 1300, in stil romanic, mai tarziu rezidita in stil gotic. A fost inconjurata cu un zid de aparare, care nu a rezistat insa atacului tatar din 1661. in anul 1672 a fost renovata. Biserica este inscrisa pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).
- Castelul Jósika, inscris pe Lista Monumentelor Istorice ale judetului Cluj (2004).
- Cetatea din comuna Moldovenesti, judetul Cluj (cunoscuta si sub numele - impropriu - de "Cetatea Turzii") este una din cele mai vechi amenajari fortificate din Transilvania medievala (sec. XI-XIII). Cetatea a fost construita pe locul unui vechi castru roman de aparare a drumului de transport al aurului exploatat in Muntii Apuseni.

Castelul-Josika-com-Moldovenesti

10. Localitatea Buru

- Pe versantul drept al Ariesului, in amonte, turistii folosesc si astazi vechiul "Drum al Romanilor".

- Biserica de lemn. Din datele care s-au mai gasit, este specificat anul 1482, ca an in care parohia exista, avand biserica zidita, ceea ce inseamna ca atat satul cat si parohia ortodoxa sunt mult mai vechi. Actuala biserica din lemn dateaza din anul 1860.

Biserica-de-lemn-din-Buru