Pesteri – Cheile Turzii

In zona Cheile Turzii sunt cunoscute peste 60 de pesteri, firide sau arcade (resturi ale unor pesteri prabusite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depasesc 20 m lungime, cea mai mare atingand 120 m)

Exista insa una care are o lungime de 120 de metri. Poate cea mai cunoscuta, Pestera "Cetateaua Mare" ("Pestera lui Balica") se afla langa podul nr.4, pe partea dreapta a vaii Hasdate. nume dat dupa un haiduc al locului, Nicolae Balica, participant in urma cu doua sute de ani la o revolta impotriva stapanirii austriece si care s-a ascuns o perioada aici.

Pestera Calastar din punctul cel mai inalt al cheilor, Dealul Sandulestilor, se inainteaza cca 100 m pana la o dolina larga. De la ea cotim spre dreapta pe o poteca ingusta cca 40 m in coborire la pestera. Tot de aici se poate ajunge si la Crucea Sandulestilor pe culme.

Grota lui Hill-unul dintre cele mai spectaculoase trasee de alpinism din Cheile Turzii si parcurge una dintre cele mai frumoase formatiuni ale acestor chei, portalul natural numit Grota lui Hill dupa numele unui cioban care a murit aici.

Aceasta grota se afla intre peretele Ciorilor si peretele Porumbeilor la o inaltime de aproximativ 150 metri.

DSCF4249