Reguli ale muntelui in rezervatia Cheile Turzii
- Reguli de respectat pe munte:
- Anuntati la cabane plecarea in traseu si informati-va asupra traseului pe care il aveti de parcurs.
- Porniti devreme la drum.
- Dozati-va fortele si respectati regulile de alimentatie la efort.
- Este bine sa mergeti doar pe traseele marcate, in caz ca trabuie sa fiti ajutati.
- Aveti grija unde campati, Campati doar in locurile permise, cand sapati santuri in jurul cortului aveti grija sa nu distrugeti plantele
- Nu taiati sub nici o forma copaci pentru a va incalzi sau face un foc de tabara, sunt destul de multe lemne cazute prin padure.
Conform legii, focul cu lemne este interzis pe raza rezervatiei naturale.
- Reguli de respectat pe munte:
- Ocrotiti orice planta, chiar daca vi se pare a fi doar o buruiana nefolositoare. Poate ca este o planta care nu mai exista in alta parte.
- Lasati-va cainele acasa sau daca nu se poate acest lucru, tineti-l tot timpul in lesa, pentru a nu deranja animalele salbatice si puii lor.
- Protejati vietuitoarele din apele Rezervatiei daca nu va spalati cu sapun ori detergenti.
- Protejati animalele, chiar daca unele va par a fi daunatoare sau periculoase. De exemplu, nu omoram serpii, doar ii ocolim. Fiti siguri ca nu vor incerca sa ne prinda.
- Pentru a fi de folos si altora, lasati asa cum le gasiti: semnele de marcaj, sagetile si stalpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile si alte dotari turistice.
- Pentru a nu polua, a nu deranja animalele si a nu distruge vegetatia, pe traseele Rezervatiei nu vor fi folosite mijloace motorizate, ATVuri, motociclete, snowmobile, etc). Bicicleta nu este permisa pe potecile turistice, ci doar pe drumurile publice din afara Rezervatiei.
- Pentru a avea sansa de a vedea animalele care traiesc aici, pasim pe traseu in liniste, fara a striga si a arunca cu pietre. La Munte, in natura, nu ne vor folosi CD player-ul, casetofonul sau radioul. Mai bine le inlocuim cu binoclu, aparat de fotografiat si lanterna. Ne vor fi de mai mare folos, iar bagajul ne va fi mai usor.
- Refugiile si adaposturile montane sunt menite sa ofere adapost celor surprinsi de vreme rea, nu sunt locuri potrivite pentru chefuri si teribilism.
- Aveti respect si grija fata de natura, nu stricati ceea ce nu puteti repara usor, Locul in care sunteti s-a format in decursul a mai multor sute de ani, sa depozitam la container deseurile, chiar si cele biodegradabile.
- Intotdeauna, dar intotdeauna fiti Echipati corespunzator, Multe din accidentele petrecute la munte se intampla din ignoranta si comoditate.
Pentru cei care merg pentru prima oara la munte, un mare montaniard, dl. Dinu Mititeanu, face cateva sugestii privind echipamentul montan.
Recomandat: ghete tracking, rucsac, pelerina de ploaie sau costum impermeabil, parazapezi (iarna), tricouri de bumbac sau polartec, pulover calduros, pantaloni lungi, sosete de bumbac/lana, manusi si caciulita, lanterna.
Optional: ochelari de soare (obligatoriu iarna), jambiere (vara), binoclu, pantaloni scurti, primus.
Contraindicat: pantofi, sandale, slapi, plase, sacose, posete, umbrela, tricouri, sosete si haine de corp din poliester.
Pentru toate acestea va Salutam si va spunem Drum Bun!