Trasee in zona rezervatiei naturale Cheilor Turzii

Cheile Turzii se leaga printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului, Cascada Ciucas si Cheile Borzesti.

Cheile Turului

La Sipote, Poarta Zmeilor, Huda lui Papara, Vanatarea, trebuie sa veniti pe Valea Ariesului, pe care mai urcati cam 4-5 km pana la iesirea din defileu, in satul Salciua.
Cam la 2km, cand soseaua trece peste linia ferata a fostei Mocanite, va opriti in parcarea de pe stanga, sa vedeti/pozati Cascada " La Sipote".
La intrarea in Salciua se trece Ariesul pe o punte suspendata.
Drept inainte prin fanat se ajunge intr-o ulita a satului unde de fapt poti ajunge si cu masina, dar pe ocolite, pe asfalt pana la biserica si de acolo la stanga (pe acolo se merge cu masina la Huda lui Papara, Manastirea si catunul "Sub Piatra")

Cheile-Turului-sau-Cheile-Turenilor

Colti Trascaului si Piatra Secuiului

Coborand pe Aries, dupa Buru, pe stanga, este pod peste Aries si indicator Remetea.
Treceti prin Remetea, sat de maghiari, la origini germani, cu un interesant muzeu.
Dupa ce ati trecut prin satul Remetea 90 gr. la stanga vedeti intr-o panorama frumoasa Piatra Secuiului / Coltii Trascaului, unde este deasemenea o zona cunoscuta pentru escalada si parapanta.
Intre Remetea si Cetatea Coltesti puteti merge catre Ardascheia, zona de drumetie si panorama deosebita.

Colti-Trascaului

Vidolm, Varful ugerului

In incursiunea d-voastra in zona Vaii Ariesului pornind de la Cheile Turzii sau Turda, Buru, Vidolm, puteti face o drumetie spre Vf. Ugerului si sa vizitati rezervatia de larice, Padurea Vidolm, singurul conifer de la noi cu frunzele caduce, este numit si zada. Limitele zonei protejate incep jos de unde se observa portiunea de amestec cu foioase si se termina pe buza versanului, la marginea platoului de pe partea superioara a muntelui.
La intersectia drumului cu podul peste Aries avem deja marcaj cu cruce albastra, Varful Ugerului, 1285 m, 3 ore.
Cheile Runcului, Pociovalistei, Piatra Vulturese, Cheile Posegii si abrupturile din Scarita Belioara ofera privelisti deosebite.

Belvedere de pe Vf Ugerului

Cheile Borzesti

Ca un "aperitiv" urcand din Turda pe Valea Ariesului, aveti posibilitatea sa va racoriti si sa vedeti in 30 min. dus-intors ceva fain, o bijuterie de mini-chei: "Cheile Borzesti".
Dupa satul Cornesti, dupa ce treceti podul peste Aries, cam la 1km, in dreapta se vede un colt de stanca " Coltul Fetei". Pe langa el, din dreapta, pe sub linia ferata abandonata vine paraul Borzesti.
Cand mai sunt 4 km pana la Buru treceti linia ferata, se merge apoi spre stanga pana in apropiere de Cabana, 300m la "Cabana Buru", la dreapta si nu urcati pe drumul cu marcaj ci coborati la firul apei pe care il urmati.
Prima cascada de cca 3m se ocoleste prin dreapta iar la cam 10 min, a doua tot cam de 3-4 m, prin stanga. Apoi, inca 30-40 min pana la " Cascadele de..de Sus".
Daca spre Teius - Cheile Remetilor ocoliti prin Turda, puteti vedea aceste "Cascade de Jos" ale Cheilor Borzesti la intoarcere aproximativ 4 km in aval de Buru si ramificatia spre Aiud.

Cheile-Borzesti-Cascada-Ciucas

Cheile Runcului si Coltii Trascaului

In deplasarea cu masinile spre CHEILE MANASTIRII SI RAMETILOR, puteti intra prin Ocolis si Cheile Runcului, pana in Lunca Larga (8 km), aici gasiti locuri de campare, in chei sau amonte de ele.
Din satul Runc se pot parcuge si Cheile Pociovalistei, care erau mult mai interesante cand nu aveau drum forestier.
Coborand pe Aries, dupa Buru, ar trebui luat la drepta spre Aiud, drum mai scurt ca prin Turda (vezi atlasul rutier).
Treceti prin Remetea, sat de maghiari, la origini germani, cu un interesant muzeu. Daca timpul va va permite, din centru, 90 gr. stanga, puteti urca pe Coltii Trascaului si/sau Piatra Secuiului.

Cheile_Runcului1

Scarita - Belioara

Daca porniti din Cheile Turzii sau Turda, pe Valea Ariesului aproximativ 40 km spre Posaga la dreapta (este indicator).
Drumul este acceptabil, 6 km pana la Manastirea Posaga, un loc frumos si linistit, atrage atentia mai ales pridvorul de lemn sculptat de un mester maramuresan.
La 50-60 m in amonte este un izbuc intermitent. Cu ceva mai sus (2-300m) pe stanga e loc bun de pus corturile, in caz ca se apropie seara.
La 2 km amonte de manastire se afla satul Belioara (Posaga de Sus) iar la dreapta pe Valea Belioara drumul este ceva mai rau.

Rezervatia-geobotanica-Scarita-Belioara

Zona Salciua

La Sipote, Poarta Zmeilor, Huda lui Papara, Vanatarea, trebuie sa veniti pe Valea Ariesului, pe care mai urcati cam 4-5 km pana la iesirea din defileu, in satul Salciua.
Cam la 2km, cand soseaua trece peste linia ferata a fostei Mocanite, va opriti in parcarea de pe stanga, sa vedeti/pozati Cascada " La Sipote".
La intrarea in Salciua se trece Ariesul pe o punte suspendata.
Drept inainte prin fanat se ajunge intr-o ulita a satului unde de fapt poti ajunge si cu masina, dar pe ocolite, pe asfalt pana la biserica si de acolo la stanga (pe acolo se merge cu masina la Huda lui Papara, Manastirea si catunul "Sub Piatra").

pestera-huda-lui-papara