Turism in Turda si proiecte de viitor

In jurul Salinei vor fi construite trei hoteluri, spatii de agrement, terenuri de golf…

Orasul Salinei este, de altfel, inima unui megaproiect turistic de 190 de milioane de euro care, in urmatorii 10 ani, va revitaliza vechiul traseu al mocanitei, pe firul Ariesului.
Autoritatile locale s-au pus pe treaba si au elaborat, inpreuna cu primariile din Campia Turzii si alte opt comune din zona un proiect de dezvoltare pe 10 ani, ce presupune construirea statiunii turistice Turda-Durgau si punerea in valoare a vaii Ariesului, pe vechiul traseu al mocanitei Turda-Abrud.

Un zoo de doua milioane de euro

In jurul Salinei vor fi construite trei hoteluri, spatii de agrement, terenuri de golf, baze de tratament, parcuri recreative si chiar o centrala electrica. In plus, va fi reabilitata fosta gradina zoologica din Turda, singurul parc de acest fel din judetul Cluj.
Inainte Gradina Zoologica se intindea pe 2,7 hectare, iar acum o sa ocupe 5,3 hectare, restul de teren fiind obtinut de la Primarie?, explica Mate Csaba. ?Din conceptul vechi nu ramane absolut nimic. Spatiile sunt mai generoase, de exemplu felinele mari (tigru, puma, leu, pantera neagra) vor trece de la un spatiu de 20 de metri patrati la 1.000 de metri patrati?, promite Csaba, care precizeaza ca va creste si numarul angajatilor, de la 19 la 35.

Tot in lucru este si statiunea turistica Turda-Durgau (pe Valea Sarata in nordul municipiului) ? ce presupune amenajarea Minei Anton (una din galeriile Salinei), constructia unui hotel de patru stele, extinderea pavilionului de acces la Salina, un parc recreativ, Complexul de Sanatate Salina (hotel de 3 stele si baza de agrement), amanajarea un teren de golf ?, termenul de finalizare fiind stabilit pentru 2016.

?La proiectul «Mocanita» s-a constituit forma juridica, perioada de realizare fiind de cinci ani. La Moldovenesti vrem sa facem o centrala care sa produca energie electrica pentru intregul complex turistic. Investitiile continua in centrul istoric al orasului, unde in aceasta vara redeschidem Muzeul de Istorie (intr-o cladire de secol XVI care a fost resedinta principelui Ardealului Sigismund Bathory ? n. red.). Pana in august vrem sa terminam renovarea Manastirii Mihai Voda (de langa mormantul voievodului Mihai Viteazul ? n.red.) si a parcului de agrement?.

La cinci minute de mers cu masina din Turda se afla Rezervatia Naturala Cheile Turzii. Aflata in administrarea Consiliului Judetean Cluj aceasta este locul perfect pentru drumetii si alpinism. Recunoscuta ca rezervatie naturala inca din 1938, aceasta se intinde pe aproximativ 320 de hectare si este strabatuta de raul Hasdate. Consiliul Judetean intentioneaza sa demareze un proiect de reabilitare a zonei, prin realizarea unoi noi marcaje, inventarierea speciilor de plante (in 1930 au fost identificate 970 de specii de plante), reamenajarea drumurilor si potecilor. Cheile sunt delimitate de doua masive, Culmea Manastirii (793 de metri) si Dealul Sandului (759 de metri).

Sursa: www.citynews.ro
2011-08-08