Proiectul contribuie la conservarea si protejarea elementelor naturale cu valoare deosebit? sub aspect floristic, faunistic, hidrologic si geologic.
„Proiectul contribuie la conservarea si protejarea elementelor naturale cu valoare deosebit? sub aspect floristic, faunistic, hidrologic si geologic.
Uniunea Europeana va aloca suma de 1.684.646 lei pentru un proiect care isi propune eficientizarea masurilor de conservare a mediului natural din ariile protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor.
Proiectul contribuie la conservarea si protejarea elementelor naturale cu valoare deosebita sub aspect floristic, faunistic, hidrologic si geologic.
Principalele realiz?ri ale proiectului se refera la crearea unor baze de date si harti pentru habitatele si speciile din cele doua zone protejate, precum si la realizarea unor planuri de monitorizare a habitatelor si speciilor.
?Proiectul este necesar pentru imbunatatirea protectiei biodiversitatii si a patrimoniului natural din cele doua arii din judetul Cluj, care fac parte din reteaua siturilor Natura 2000. Prin atingerea obiectivelor se vor reduce sau chiar elimina presiunile antropice semnalate, cele mai multe induse de pasunatul excesiv, turismul necontrolat, sporturi extreme, deseuri, constructii, poluare?, a declarat Diana Coman, manager de proiect.
Ariile protejate Cheile Turzii si Cheile Turenilor se remarca printr-o diversitate biologica foarte ridicata, raportata la o suprafata relativ restransa, atat in privinta habitatelor, cat si in privinta speciilor.
?Pentru ca proiectul sa-si atinga obiectivul se vor desfasura o serie de activitati. In primul rand vom evalua situatia existenta la momentul inceperii proiectului, a bazei de date si starii de conservare a habitatului. Apoi, vom desfasura activitati axate pe consultare, constientizare si informare?, a mai declarat Coman.
Printre habitatele si speciile de flora si fauna vizate de proiectul Consiliului Judetean Cluj se numara: padurile de fag, de stejar, liliacul cu aripi lungi, liliacul mediteranean cu potcoava, acvila de munte, ciocarlia de padure sau fluturasul de stanca.
Proiectul va avea o durata de implementare de 18 luni, autoritatile judetene sperand ca, in urma finalizarii proiectului, sa creasca numarul de turisti din cele doua arii naturale protejate.”
Material preluat de pe www.monitorulcj.ro
Ce ziceti, suna bine? Hmmm, parca deja s-au si dus banii.
2013-04-19